Idag ställer Annika denna fråga:

Har du läst en bok som slutat på ett sådant sätt att du blev rejält besviken?

Visst har jag det. Nu har min hjärna drabbats av värmeslag och fungerar inte riktigt normalt så därför har jag svårt att nämna en specifik titel. Men det har hänt ett flertal gånger. Även om jag kom på någon bok att ta som exempel så vet jag inte om jag vill det på grund av spoilervarning…

Över till olika typer av slut jag inte gillar. När man inte vet om huvudpersonen överlever och kommer förekomma i fler böcker. Det är vanligt bland deckare och ett flertal kända författare har prövat det knepet. Kanske har det sin funktion att fylla, för visst vill man läsa nästa bok i serien. Men jag är inte riktigt förtjust i att det inte blir ordning och reda.

Över lag tycker jag problemet med dåliga slut är vanligare bland.deckare än romaner. Jag tycker inte om när böckerna slutar på ett vagt sätt med att mördaren går fri, inte gick att få tag i eller helt enkelt visade sig vara oskyldig i slutändan. Visst, alla brott löses inte i verkligheten, men när det är fiktion tycker jag att det ska komma en förklaring. Om förklaringen är hafsigt skriven och rimmar illa med hela berättelsen blir jag också besviken. Det händer tycker jag att det känns som författaren knappt själv visste hur berättelsen skulle avslutas. Det blir inte bra då…

Nåväl, nog med besvikelser nu. Trevlig helg på er!

33 reaktioner till “Bokbloggsjerka 23-26 maj

 1. Jag gillar å andra sidan när böckerna slutar på ett vagt sätt 😉 Många deckare slutar ju aldrig riktigt heller utan måste hållas öppna för nästa bok i den vanligt förekommande evighetslånga serien 😉

 2. Nei, det er jammen ikke gøy med dårlige slutter på bøker. Har aldri tenkt over at det forekommer hyppigere i krim/deckar-bøker, men når jeg tenker meg om har du faktisk rett! God helg, hilsen Anette 🙂

 3. Jag gillar öppna slut så länge det är snyggt gjort och alla lösa trådar är någorlunda snyggt och prydligt ihop knutna. Lite mer öppna slut där allt inte är prydligt och snyggt kan få förekomma om boken ingår i en serie. =)

 4. Håller med det du skriver. Det andra kan vara att de på något krystat sätt försöker förklara saker och ting i något brev eller epilog eller något.

 5. Intressant, tredje jerkan jag är inne på och andra påståendet om att sämre slut ofta sker i deckare.
  Jag läser personligen inte så mycket i deckar-genren, men har läst många böcker (men lider nog av värmeslag också då jag inte kommer på någon speciell bok just nu) som inte haft bra slut… Eller ett slut jag är besviken på.

 6. Slutet på böcker är väldigt viktiga i alla fall, det tror jag vi alla är överens om. Själv gillar jag ganska öppna slut, men gärna med en fingervisning vart hän det troligen kommer att leda.

 7. Jag ogillar när deckare slutar med att ”boven” är någon närstående till den som efterforskar. Då känns det så osannolikt för det mesta (om inte hela boken bygger på just det upplägget förstås).

 8. Jag är också en av dem som ofta gillar öppna slut 🙂 Mitt problem med en del deckare är att de blir alldeles för invecklade, med otroligt långsökta motiv eller mordplaner…

 9. Har varit en extremt varm dag här med så jag fick tänka så det knakade men sedan kom jag på Allegiant av Veronica Roth sån besvikelse på en så bra serie.

 10. Att inte ge en förklaring är så slarvigt och lat av författaren! Då har de ju inte haft en slug idé, sånt gör mig jättefrustrerad.

 11. Jag har inget emot ett öppet slut, men jag avskyr när det känns som om det inte finns en plan med handlingen så att säga.

 12. Hahaha, precis ett sånt exempel har jag som ett dåligt slut, att skurken inte åker fast! Jag vet att det är vanligt i verkligheten, men jag vill gärna att fiktiva poliser ska lyckas lite bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.