Bild

Detta är berättelsen om Thomas Cromwell. Men det är också berättelsen om Henrik VIII och hans tid som Englands kung under tidigt 1500-tal. Thomas Cromwell föddes som son till en smed, men kom att göra en häpnadsväckande karriär som kungens handgångne man. Tudortiden har blivit nästintill en mytomspunnen era i den brittiska historien, inte minst eftersom den var så blodig. Henrik VIII är mest känd i vårt medvetande som kungen som hade sex hustrur, varav två blev avrättade för högförräderi.

När vi får lära känna Thomas Cromwell är han i tjänst hos kardinal Wolsey. Wolsey är den mäktigaste mannen i England efter kungen, och även en nära förtrogen till denne. Cromwell har redan sett världen och är en erfaren man. Han har hunnit med att vistas i renässansens Italien likväl som i den franske kungens tjänst som legoknekt. Han har lärt sig den hårda vägen, men är en man med huvudet på skaft som vet hur han ska ta tillvara på de möjligheter som bjuds.

Henrik VIII har ett problem. Han saknar manlig arvinge. Hans hustru, Katarina av Aragonien, är inte längre en ung kvinna och det enda barn som finns i livet är dottern Mary. Chanserna att Katarina ska kunna föda honom en son avtar för varje år som går. Kungen har alltid varit snabb med att kasta blickar efter vackra kvinnor vid sitt hov, och han har en utomäktenskaplig son, hertigen av Richmond. Så när han lägger ögonen på sin nuvarande älskarinnas, Mary Boleyns, syster Anne blir han som förhäxad. Men Anne Boleyn är en listig kvinna, och hon tänker inte nöja sig med mindre än att bli drottning av England.

För att detta ska bli möjligt måste Henrik bli av med Katarina på något sätt. En helt vanlig skilsmässa efter dispens från påven är ingen enkel sak då Katarinas systerson, den tysk-romerske kejsaren Karl V, i princip styr påvedömet efter eget huvud efter att ha intagit Rom och tillsatt en man han själv vill ha till påve något decennium tidigare. Han är katolik ut i fingerspetsarna, och tänker inte tolerera att hans moster blir förskjuten till förmån för en älskarinna som inte ens har kungligt blod i ådrorna. Den taktik man istället tar till är att försöka ogiltigförklara äktenskapet mellan Henrik och Katarina eftersom hon varit gift med Henriks bror Arthur en kort tid innan Arthur avled och det sedan bestämdes att hon istället skulle äkta Henrik.

Framgångarna med detta är inte stora, och kungen blir allt mer otålig. Wolsey blir avsatt efter att ha misslyckats med att få äktenskapet upplöst, och Thomas Cromwells stjärna stiger då han vet att ställa sig på rätt sida i den infekterade diskussionen. Han är en av dem som förespråkar att Henrik ska följa de strömningar som Martin Luther satt i omlopp på kontinenten och frigöra sig från den katolska kyrkan för att istället bli dess överhuvud själv. På så sätt behöver han inte rätta sig efter påven. Han kan skilja sig från Katarina och är fri att gifta sig med Anne Boleyn. Så får det bli, men självklart är det många röster runt om i England som protesterar. Att gå emot kungen är dock ett högmålsbrott och det dröjer inte förrän huvuden kommer att rulla för den sakens skull. Och Thomas Cromwell är mannen som kommer att ligga bakom flera av hans tidigare bundsförvanters fall. Han är en skrupelfri man som inte drar sig för att se till att verkställa kungens nyckfulla önskemål. Anne Boleyn föder bara en dotter. Och frågan är hur länge hon kommer att sitta säkert om hon inte lyckas skaffa fram den arvinge hon lovat kungen att hon skulle ge honom.

Hilary Mantel har skrivit en storslagen roman om Tudortidens England. Det är verkligen ett mastodontverk på 650 sidor, och redan nu finns del två i den planerade trilogin om Thomas Cromwells liv och karriär ute i handeln. För in de döda, heter den. Mantel har ett mycket speciellt och egensinnigt språk. Det kan stundtals kännas ålderdomligt, men det harmoniserar mycket bra med berättelsen och känns nästan autentiskt med tidsandan. Men det är en krävande bok att läsa och det tar lite tid innan man kommer det inpå livet. Jag kan inte minnas när jag senast lade så mycket tid på att läsa en roman. Men den är värd det, varje liten minut! För Hilary Mantel har inte skrivit någon dussinbok, utan ett riktigt konstverk. Hon romantiserar inte, som det lätt görs i historiska romaner, utan håller sig till den krassa och hårda verkligheten. Kärlek förekommer såklart, det är ju på den som hela historien mellan Henrik VIII och Anne Boleyn bygger. Men det är inte dessa känslor som tillåts stå i centrum, utan själva händelserna.

Det är många olika karaktärer att hålla reda på, och att flera av dem heter Thomas kan säkert bli en aning förvirrande för den som inte redan kan sin Tudorhistoria. Men det kan man inte skylla författaren för, hon kan ju inte gärna döpa om personer som funnits i verkligheten. Kanske är det i själva verket det som gör det hela till en så storslagen berättelse, att det är verklighetens 1500-tal som skildras. Men att ha den här typen av intriger serverade och klara att skriva om är inte något som borgar för en självklar succé – man måste kunna göra dem rättvisa också, och det är med det Hilary Mantel verkligen har lyckats. Både Wolf Hall och För in de döda har vunnit Man Booker Prize, och hon är ensam om att ha vunnit det två gånger för böcker ur samma serie. Så även om Wolf Hall är en krävande bok vill jag rekommendera den till alla litteraturintresserade, oavsett historiskt intresse. Och självklart kommer jag att läsa fortsättningen, även om jag redan vet vad som kommer att hända med personerna.

Boken finns att köpa hos Adlibris och Bokus

Betyg 4 av 5

4 reaktioner till “Wolf Hall av Hilary Mantel

  1. Så intressant att läsa dina tankar om boken, håller med dig om att den behöver sin tid och dessutom ett fräscht huvud för att riktigt kunna glänsa. Jag har just lånat ut mitt ex, den är perfekt sommarläsning.

  2. Jag är sugen på att snart ta mig an tvåan. Jag gillade Wolf hall jättemycket, men kände att jag behövde pausa innan jag gav mig på Bring up the Bodies.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.