BildDetta är berättelsen om Lisa Stina, Carl von Linnés äldsta dotter, och hans lärjunge Daniel Solander. Christina Wahldén har valt att berätta deras historia i form av en roman, och hon gör det på ett mycket bra sätt.

Vid den tid Carl von Linné och de i hans omgivning levde hade upplysningstidens idéer sina glansdagar. Drottning Lovisa Ulrika grundande en vitterhetsakademi samtidigt som hon brevväxlade med Voltaire. Naturvetenskapen höll på att segra över kyrkan, och vetandet var det som hyllades mest av allt. Carl von Linné, den svenska botanikens fader, var ett barn av sin tid, och hela hans familj levde i den värld bestående av främmande växter och frön som han skapade sig i Uppsala.

Bild

Carl von Linné

Lisa Stina är en trogen medhjälpare till sin far när hon är liten. Hon älskar att hjälpa till och att titta på när hennes far arbetar med sina växter och sina studier av dem. Hela idén med att katalogisera och skapa ordning tilltalar henne. Och hon har fallenhet för det. Men det är inte hon som förväntas ta över det botaniska arvet efter sin far, utan hennes bror, Carl den yngre.

Runtomkring Linné finns hela tiden hans lärjungar. Men Lisa Stina har bara ögon för en av dem, den tio år äldre Daniel Solander. Han skickad dock på en resa till London. Väl där finner han en likasinnad man vid namn Alan Banks, och de får en förfrågan av upptäcktsresanden James Cook att följa med på hans skepp Endeavour som planerar att bege sig till Söderhavet för att leta efter det man kallar Australien och som man tror ska finnas där ute i det okända. Daniel kan inte motstå denna chans, tänk på alla växter och djur som ingen tidigare katalogiserat och studerat i dessa okända trakter!

Men Linné vill annat, Solander har nämligen även blivit erbjuden en professur i S:t Petersburg. Men han vill inte hamna i den ryska kylan, för vilka spännande växter trivs i ett sådant klimat? Han trotsar sin mästare och väljer äventyret. Linné blir rasande. Och där hemma väntar Lisa Stina som nu tappar hoppet om det äktenskap hon drömmer om.

Stina Lisa blir istället tvungen att gifta sig med ett passande parti i form av Carl Fredrik Bergencrantz. Men snart går det upp för fru Linné, Sara Lisa, att hennes dotter blir misshandlad av sin make, och det tänker hon inte tolerera. Lisa Stina får flytta tillbaka till föräldrahemmet. Och där blir hon kvar, medan den som hon trodde skulle göra henne lycklig befinner sig på andra sidan jorden.

Daniel Solander får se mycket på sin resa, både Nya Zeeland och Australien. Han och besättningen överlever en grundstötning mot Stora Barriärrevet och han får till och med en vän bland de aboriginska infödingarna. Men hela tiden är det Lisa Stina som finns i hans tankar.

Nedan: Daniel Solander, Lisa Stina von Linné och skeppet Endeavour

Daniel_Solander  Lisa Stina von Linné

Endeavour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christina Wahldén har skrivit en riktigt bra roman om dessa händelser och personer. Hon använder ett mycket vacker språk, som blir alldeles lagom lågmält till den sorgliga historien. Samtidigt är det målande på ett sätt som gör att vår fantasi tar oss med både till 1700-talets Uppsala och skeppet Endeavour, och gör att jag ser det tydligt framför mig. Hon lyckas också fånga Lisa Stinas kärlek och längtan på ett fint sätt, det blir aldrig klibbigt eller överromantiserat. Tvärtom lyckas hon få oss att känna med karaktärerna, vilket alltid är ett bra betyg för en bok.

Något som bidrar till mitt intresse för boken är att jag vet att det mesta baseras på verkligheten. Jag visste inte så mycket om Linné och hans tid, och inte heller om James Cook och hans resor sedan tidigare. Därför tycker jag att det blir verkligt spännande när jag får den intressanta historien berättad för mig på ett så ledigt och elegant sätt som i denna roman. Jag blir nyfiken och känner att jag gärna läser mer om personerna och händelserna. Jag tycker därför att det är roligt att låta deras porträtt få visa upp sig i denna recension. Visserligen får jag en alldeles utmärkt bild av dem av boken, men jag tycker att det är roligt att få se deras ”riktiga” ansikten, eftersom de trots allt har funnits i verkligheten.

Helt klart är att jag verkligen vill läsa mer av Christina Wahldén, och jag kan verkligen rekommendera boken till alla som uppskattar romaner av till exempel Elin Boardy och Therése Söderlind. Jag är mycket imponerad av hennes handlag med språk och känsla i texten, och dessutom är den mycket lättläst. Christina Wahldén har tidigare skrivit mest ungdomsböcker, men jag hoppas att det kommer någon mer bok i samma anda som den här framöver.

Stort tack till Norstedts för recensionsexemplaret. Jag är verkligen glad att jag fick möjlighet att läsa denna bok!

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Bilderna är hämtade från Wikipedia och Helsingborgs dagblad.

Betyg 5 av 5

5 reaktioner till “Den som jag trodde skulle göra mig lycklig av Christina Wahldén

  1. Klart intressant! Måste in på att läsa listan. Läste en ungdomsbok av Christina Walden alldeles nyligen! Roligt att läsa något helt annat av henne!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.