Bild

Två systrar, Erica och Beth, ärver ett gods. De har tillbringat mycket tid där hos sin mormor Meredith som barn. Men numera har de inga direkta band till huset. I testamentet står det dock att de båda måste bosätta sig i huset för att arvet ska gå igenom. Tanken känns främmande, men när julledigheten närmar sig åker de dit för att känna på livet i det gamla huset. Beth mår inte bra. Hon har varit och är fortfarande deprimerad. Systern Erica tror att det är bra för henne att åka tillbaka till godset eftersom hon tror att anledningen till att Beth mår dåligt är en händelse som ägde rum där i deras barndom. Deras kusin Henry försvann nämligen spålöst endast elva år gammal. Erica var för liten för att själva komma ihåg vad som hände, men hon har en känsla av att han är död och att Beth och deras vän Dinny vet.

Dinny tillhörde en zigenarfamilj som slagit sig ner på godset ägor i deras barndom. Det sågs inte med blida ögon att två ”fina” flickor umgicks med pojken, och då kusin Henry försvann riktades misstankarna mot de resande. Vänskapen fick ett abrupt slut då föräldrar och släktingar förbjöd allt samröre med dem. Men nu när Beth och Erica kommer tillbaka visar det sig att Dinny och hans familj fortfarande finns kvar, och känslor och hemligheter som legat dolda i många år rörs upp till ytan igen.

Samtidigt stöter Erica på hemligheter som går mycket längre tillbaka i tiden är till kusin Henrys försvinnande. Deras mormors mor Caroline verkar ha levt ett hemligt liv innan hon kom till England för att gifta sig. Erica hittar bilder tagna i USA där hon sitter med ett barn i famnen. Att det måste vara fött innan äktenskapet med deras gammelmorfar är klart. Men vem är pojken på bilden, och vem är hans far? Carolines historia vi får ta del av parallellt med de bägge systrarnas.

Caroline växer upp i societetens New York under sent 1800-tal. Hennes föräldrar är döda och hon uppfostras av sin stränga faster. Men så möter hon en man på en bal som hon blir handlöst förälskad i. Han friar, hon säger ja, och fastern tar sin hand ifrån henne. Caroline har ingen aning om vad hon gett sig in på. Hennes make Corin är nämligen till vardags bosatt på sin ranch i amerikanska mellanvästern. Livet isolerad på gården med sandstormar, ormar och indianer blir inte alls som hon tänkt sig. Hon har levt i en skyddad storstadsmiljö och kan inte ens rida. Än mindre har hon någon aning om hur man sköter ett hushåll. Indianer ser hon som blodtörstiga vildar, trots att Corin har flera stycken anställda bland sina mannar. Caroline är nära att bli tokig, och hennes högsta önskan att få ge sin man barn verkar inte heller infrias. Men frågan är då, vad hände med Corin och hur hamnade hon i England? Och vems var barnet hon poserade med på bilden?

Katherine Webbs debutroman innehåller många ingredienser vi känner väl sedan tidigare, blandningen av nutid och dåtid, mysterier i släktens förflutna och ett engelskt gods som fond. Men hon använder ingredienserna på ett skickligt sätt och väver samman en tät och intressant historia. Eller snarare två i en. För både skildringen av Carolines tid i Vilda västern och skildringen av de nutida syskonens relation och vistelse i deras gemensamma hus är riktigt bra skrivna. Båda tiderna innehåller varsitt litet mysterium för att behålla läsarens intresse, och det är dessa som knyter samman berättelsen.

Det är lite svårt att placera den i en lämplig kategori, för det finns vissa drag av chik-lit över det hela, men samtidigt är det en alltför lättvindig beskrivning. Jag skulle nog snarare välja att kalla det för en roman.

Katherine Webb är bra på att hålla spänningen vid liv, och jag finner mig själv alltmer angelägen om att få reda på upplösningen. Det är ett gott betyg. Det finns som sagt många böcker med denna typ av upplägg, men de flesta håller inte lika hög klass som denna. Till sommaren kommer ytterligare en bok av henne, Huset med dolda drömmar, utgiven av Historiska media. Den läser jag gärna!

Andra som skrivit om boken är bland andra Holavedsbrudar, Bibliotekskatten och Fru E:s böcker.

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Carolines arv av Katherine Webb

  1. Den där boken låter ju riktigt spännande.
    Läggs till i min måste-läsa-lista 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.