Veckans tematrio skall handlar om krigsskildringar. Ett brett ämne, i alla fall för mig som läser mycket om historia, vilken kantas av en ändlös rad konflikter. Jag tänkte begränsa mig till Andra världskriget idag. Det blir två listor, en med skönlitteratur och en med mer verklighetstrogna skildringar. För att tillgodose alla smaker.

 

 1. Det står ett rum här och väntar på dig… av Ingrid Carlberg. Raoul Wallenbergs liv. Hela boken handlar naturligtvis inte om Andra världskriget, men med tanke på det öde han gick till mötes handlar en stor del av biografin om krigets fasor. Framförallt är det intressant med skildringen av hur Ungern såg ut på den här tiden, då de vacklade mellan att stödja Hitler och att inte förarga Stalin.
 2. Swede – svensk-amerikanen som överlevde Pearl Harbor av Thomas Tynander. Handlar om en amerikansk svenskättling som tjänstgjorde i Stilla havsflottan. Lättläst och spännande om hur kriget såg ut på den sidan jorden.
 3. Andra världskriget av Antony Beevor – En riktig dunderklump till bok på nästan 1000 sidor. Pocket utgåvan är dock delad på två band. Det är en mycket läsvärd bok. Man tänker ibland att man hört det mesta om Andra världskriget och Hitler. Men läser man denna kan jag garantera att man kommer lära sig nya saker. Dessutom gillar jag att Beevor, som tidigare skrivit böcker om enskilda slag och händelser under kriget, nu knyter ihop säcken. Vi påminns också om att det faktiskt var ett världskrig, med noggranna redogörelser för händelseförloppet i alla världsdelar. Ofta ligger fokus på Europa och Hitlertyskland, men det känns viktigt att vi även kommer ihåg att det var så många fler inblandade runt om i världen.

Så till de skönlitterära böcker som handlar om kriget:

 1. Om inte nu så när av Annika Thor. Handlar om några olika personer, några av dem judar, i Sverige strax före och under Andra världskriget. Ett intressant dokument över stämningarna i Sverige vid denna tid.
 2. Kodnamn Verity av Elizabeth Wein. Mycket bra bok om en kvinnlig pilot och en kvinnlig infiltratör som flyger över Engelska kanalen till det ockuperade Frankrike. Den ena av dem blir tillfångatagen och torterad av Gestapo. Den andra tvingas gömma sig hos den franska motståndsrörelsen.
 3. Boktjuven av Markus Zusak. Handlar om en tysk flicka under kriget. En intressant vinkel eftersom det visar upp kriget ur den vanlige tyskens perspektiv. Den har blivit väldigt i ropet på sista tiden eftersom det kommit en filmatisering.

19 reaktioner till “Tematrio Krig x2

 1. Kodnamn Verity tyckte jag sådär om när jag läste, den passade liksom inte just då men när jag gav den till en kompis älskade hon den. Jag tyckte att det är ett spännande grepp med de två berättarna.

 2. Trots (eller kanske på grund av) att jag både gjort lumpen och jobbat i försvarsmakten så är inte krig det jag helst läser om. Det här var en svår triss för mig att lösa, men du lyckades bra! Trots min motvilja till den här typen av böcker så ligger Boktjuven i min att läsa hög, få se när jag orkar ta itu med den…

  1. Nej krig är ju inte direkt trevligt, men likväl en del av vår historia. Man kan ju alltid hoppas att läsning om det gör att vi lär av människans tidigare misstag, oklart dock om det verkligen är så i praktiken.

 3. Anthony Beevor har jag gett flera böcker av till min min historienörd till far men tjockleken har skrämt mig lite. Boktjuven är ju jättebra.

 4. Har läst ett par andra böcker av Verity. Boken om Stalingrad var bra men den om slutstriden i Berlin är jag tveksam till – tror den innehåller en del faktafel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.