Veckans tematrio skall handlar om krigsskildringar. Ett brett ämne, i alla fall för mig som läser mycket om historia, vilken kantas av en ändlös rad konflikter. Jag tänkte begränsa mig till Andra världskriget idag. Det blir två listor, en med skönlitteratur och en med mer verklighetstrogna skildringar. För att tillgodose alla smaker.
- Det står ett rum här och väntar på dig… av Ingrid Carlberg. Raoul Wallenbergs liv. Hela boken handlar naturligtvis inte om Andra världskriget, men med tanke på det öde han gick till mötes handlar en stor del av biografin om krigets fasor. Framförallt är det intressant med skildringen av hur Ungern såg ut på den här tiden, då de vacklade mellan att stödja Hitler och att inte förarga Stalin.
- Swede – svensk-amerikanen som överlevde Pearl Harbor av Thomas Tynander. Handlar om en amerikansk svenskättling som tjänstgjorde i Stilla havsflottan. Lättläst och spännande om hur kriget såg ut på den sidan jorden.
- Andra världskriget av Antony Beevor – En riktig dunderklump till bok på nästan 1000 sidor. Pocket utgåvan är dock delad på två band. Det är en mycket läsvärd bok. Man tänker ibland att man hört det mesta om Andra världskriget och Hitler. Men läser man denna kan jag garantera att man kommer lära sig nya saker. Dessutom gillar jag att Beevor, som tidigare skrivit böcker om enskilda slag och händelser under kriget, nu knyter ihop säcken. Vi påminns också om att det faktiskt var ett världskrig, med noggranna redogörelser för händelseförloppet i alla världsdelar. Ofta ligger fokus på Europa och Hitlertyskland, men det känns viktigt att vi även kommer ihåg att det var så många fler inblandade runt om i världen.
Så till de skönlitterära böcker som handlar om kriget:
- Om inte nu så när av Annika Thor. Handlar om några olika personer, några av dem judar, i Sverige strax före och under Andra världskriget. Ett intressant dokument över stämningarna i Sverige vid denna tid.
- Kodnamn Verity av Elizabeth Wein. Mycket bra bok om en kvinnlig pilot och en kvinnlig infiltratör som flyger över Engelska kanalen till det ockuperade Frankrike. Den ena av dem blir tillfångatagen och torterad av Gestapo. Den andra tvingas gömma sig hos den franska motståndsrörelsen.
- Boktjuven av Markus Zusak. Handlar om en tysk flicka under kriget. En intressant vinkel eftersom det visar upp kriget ur den vanlige tyskens perspektiv. Den har blivit väldigt i ropet på sista tiden eftersom det kommit en filmatisering.
Vilken massa bra tips! Boktjuven är en av mina favoritböcker!
Ja, det blev dubbelt så många tips idag 🙂
Ja just det, Boktjuven, hur kunde jag glömma den?
Det finns ju så många… 😉
Kodnamn Verity tyckte jag sådär om när jag läste, den passade liksom inte just då men när jag gav den till en kompis älskade hon den. Jag tyckte att det är ett spännande grepp med de två berättarna.
Ja men den var faktiskt ganska rörig. Det tog lång tid innan man fick förklaringen till att hon i fångenskap betedde sig så märkligt.
Vilken söt header:).
Hur kunde jag glömma Boktjuven! Skäms på mig! Den tyckte jag om.
Tack! Man kan inte alltid få med allt 🙂
Vilken himla massa tips 🙂 Hade svårt för Boktjuven, är sugen på Kodnamn Verity – har hört mer bra saker om den.
Ja, jag är inte lyrisk över boktjuven, men det är ju ett slags krigsskildring… 😉
Har inte läst någon av dina. Men Boktjuven står och väntar i hyllan.
Trots (eller kanske på grund av) att jag både gjort lumpen och jobbat i försvarsmakten så är inte krig det jag helst läser om. Det här var en svår triss för mig att lösa, men du lyckades bra! Trots min motvilja till den här typen av böcker så ligger Boktjuven i min att läsa hög, få se när jag orkar ta itu med den…
Nej krig är ju inte direkt trevligt, men likväl en del av vår historia. Man kan ju alltid hoppas att läsning om det gör att vi lär av människans tidigare misstag, oklart dock om det verkligen är så i praktiken.
Anthony Beevor har jag gett flera böcker av till min min historienörd till far men tjockleken har skrämt mig lite. Boktjuven är ju jättebra.
Bebor kan vara lite tungrodd om man inte är superintresserad… 😉
Jo jag kan tänka mig det 🙂
Boktjuven tyckte jag var riktigt bra. Kodnamn Verity är jag nyfiken på.
Har läst ett par andra böcker av Verity. Boken om Stalingrad var bra men den om slutstriden i Berlin är jag tveksam till – tror den innehåller en del faktafel.
Ja, det är irriterande om det gör det. Jag har bara läst Stalingrad och Andra världskriget.