Bild

William Sandberg har försökt ta sitt liv. Han ligger på sjukhus efter att hans exhustru hittat honom och man räddat honom i sista stund. Han har spenderat hela sitt femtiofemåriga liv som kryptoexpert hos militären. Av flera anledningar känner han nu att det är slut med honom, att han är färdig med allt. Men inte ens i dödens väntrum får man vara i fred då främmande krafter vill åt ens kunskaper. Plötsligt kommer några välklädda män och hämtar honom. Det nästa han vet befinner han sig i ett slott på okänd ort, men vyerna utanför fönstret säger honom att det är någonstans i Alperna han hamnat.

Samtidigt förs språkstudenten Janine Haynes bort från Amsterdam under liknande mystiska omständigheter. Även hon hamnar i slottet i vad som kommer visa sig vara Liechtenstein. Av en slump träffar hon William. De inser att de båda är satta att räkna på olika koder, både numeriska och som är utformade i kilskrift. Men de har ingen aning om varför.

Så bryter en mystisk sjukdom ut i Amsterdam. Människor löses upp inifrån och förblöder då huden brister. Samtidigt står det klart för William och Janine att det är DNA-koder de läser av och att dessa innehåller skrift som förutspår mänsklighetens öde. Det de läser om vår tid är pest, eld och död. Samtidigt försöker krafter som tagit William och Janine förhindra denna pest från att spridas eftersom den nu tar livet av människorna i Amsterdam och runt om i världen. Frågan är bara hur långt de är beredda att gå för att stoppa den, och rädda sig själva. Och, inte minst, kommer Janine och William kunna hitta ett sätt att stoppa den? Kampen mot klockan tar sin början.

Till att börja med, detta är egentligen inte en typ av bok i min smak. Men Fredrik T Olsson har utan tvekan skrivit en bladvändare. På Wahlström & Widstrands hemsida kan vi läsa om boken att hittills såld till 25 länder och filmrättigheterna till Warner Brothers. Den liknas vid Dan Browns böcker om Robert Langdon. Och visst kan jag tycka att Olsson flirtar med både Dan Brown och James Bond i denna bok. Skillnaden är att miljöerna inte är historiskt betingande som i Browns böcker, och att Fredrik T Olsson gör det hela bättre än den amerikanske superförfattaren. Han lyckas nämligen projicera känslor på sina karaktärer. När William Sandbergs bakgrund och anledningen till att han försökt ta sitt liv rullas upp blir han nämligen ytterst mänsklig. Det gör att boken förvandlas från en evig hetsjakt för att stoppa undergången till en läsvärd upplevelse där vi följer sympatiska karaktärer som hamnat i en fasansfull situation.

Kanske kan hela idén med att ett läskigt virus hotar mänskligheten kännas en aning urtvättad. Men i en tid när man samma dag som recensionen skrivs kan läsa om att WHO varnar för att det kommer få pandemiliknade konsekvenser inom en snar framtid om inte nya typer av antibiotika genast tas fram, är kanske inte hela idén så långsökt som man kan tro. Dessutom lyckas Olsson få fram sensmoralen på slutet (utan att avslöja för mycket), att mänskligheten tror sig ha alla svar och alltid veta bäst, trots det egentligen finns en oändlig massa vi inte vet och lika mycket som vi egentligen bara gissar oss till.

Något annat jag gillar i boken är författarens drivna språk, med en lätt ironisk underton i de små detaljerna. Han finner en mycket bra balans mellan en klassisk torr humor på få utvalda ställen, och sedan det stora allvaret som de inblandade står inför. Genom att använda rätt grepp på rätt ställe tycker jag att det blir en trevlig läsupplevelse ur det perspektivet.

Som sagt, det är en typ av bok som jag på förhand känner mig misstänksam emot, men Fredrik T Olsson lyckas ändå fånga mitt intresse. Och för den som letar efter vårens mest actionfyllda thriller kan jag bara rekommendera den.

Varmt tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Boken finns att köpa hos Bokus och Adlibris.

Betyg 3 av 5

6 reaktioner till “Slutet på kedjan av Fredrik T Olsson

  1. Det låter som en spännande bok, även om du avskräckte mig lite grann när du jämförde med Dan Brown… Men om han inte är lika kass som Brown kan det vara nått för mig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.