Med anledning av att det denna vecka är 1 maj, arbetarrörelsens stora dag på året, uppmanar Lyran oss att göra en tematrio på det ämnet. Hon formulerar sig så här: berätta om tre bra texter med arbetarfokus!

Inte helt lätt tycker jag, i alla fall inte om man avser arbetarlitteratur i klassisk bemärkelse. Men jag gör som vanligt, improviserar en smula, och väljer tre böcker som kanske inte direkt är arbetarlitteratur men åtminstone inte är skrivna ur de rika och högt uppsattas perspektiv.

 

 1. Katerina Janouch har hittills skrivit sex böcker om barnmorskan Cecilia Lund. Den senaste, Nattsländan, har just kommit på pocket. Många skulle nog välja att kalla hennes böcker för relationsromaner. Men jag tycker att de kan platsa under fliken modern arbetarroman också. Dels för att vi får följa Cecilia Lunds arbete som barnmorska, ett jobb som kan vara både tungt och prövande, men samtidigt väldigt roligt med all lycka det innebär att bli förälder. Jag tycker Katerina Janouch skildrar yrket på ett bra sätt. Samtidigt handlar det om hur Cecilia som arbetande småbarnsmor pusslar för att få ihop tillvaron, och det är ju trots allt så mångas arbetsvardag ser ut i det moderna samhället.
 2. Elin Boardy har skrivit om en familj i på Västkusten under nittonhundratalets första år i Allt som återstår. Förvisso inte en bok där industrialismen gjort några större avtryck, utan snarare en skildring av det dåtida bondesamhället. Samtidigt kan vi skönja att det är ett förändringens tidevarv då huvudpersonen Emma får brev från sina syskon som emigrerat till USA och lever ett liv under bättre omständigheter än hon själv. Även om det inte skildrar fabriksarbetares liv kan vi vara säkra på att de visste vad arbete innebar under denna tid, och att det var ett hårt slit för brödfödan. Min recension finns här.
 3. Alltid hos dig av Maria Ernestam är en roman som utspelar sig i två tider, dels nutid, dels strax före och under första världskriget. Den handlar om en kvinna som hittar en massa gamla brev efter en släkting och blir nyfiken på vad de egentligen verkar innehålla för dolda hemligheter om familjens förflutna. Samtidigt får vi följa kvinnorna Rakel och Lea som arbetar som hushållerskor hos en familj i Göteborg. Det är där arbetaraspekten kommer in, för Maria Ernestam skildrar detta mycket bra tycker jag. En storslagen roman i litet format, då den bara är drygt 300 sidor. Läs den!

17 reaktioner till “Tematrio – Arbetarlitteratur

 1. Jag tänkte på Cecilia Lund men valde Barnmorskan i East End istället, när jag ändå var inne på barnmorskor – vilka jag kom att tänka på när jag såg Sal 2 nämnas i Lyrans eget inlägg.
  Allt som återstår är ju SÅ bra, jag tänkte inte ens så långt.
  Alltid hos dig inbillar jag mig att jag har läst, men det verkar faktiskt inte som om jag har det nu när jag läser om den. Får forska i det för Maria Ernestam är ju helt otrolig på så många olika plan!

 2. Ernestams böcker gillar jag mycket, särskilt Alltid hos dig eftersom den utspelar sig på västkusten.

 3. Jag funderar fortfarande på den här trion, jag vet två böcker jag vill ha med, men inte riktigt vilken jag ska ta som tredje bok… Jag har inte läst nån av de du tar upp, så jag kan inte sno inspiration här 😉

  1. Tyckte också det var svårt att göra en trio, man tänker inte på de flesta böcker som arbetarlitteratur utan mer som romaner t ex, men de kan ju innehålla sådant som hör arbetarklassfrågor för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.