Bild

Ond skörd är den andra boken som utkom på svenska av författaren Sharon J Bolton. Den första hette Rov, och senare har även serien om Lacey Flint översatts.

Ond skörd handlar om flera olika personer/familjer. Dels Harry, den nye kyrkoherden i byn, dels Evi, som arbetar som psykolog. Vi får även följa Tom och hans familj som nyligen flyttat in i huset närmast kyrkogården i det lilla samhället. Märkliga händelser tar sin början då barnfamiljen flyttar in. Tom tror sig se en liten flicka som ingen annan ser, samtidigt som han hör konstiga röster. Han påstår att flickan vill tala om att hans lillasyster är i fara. Psykologen Evi kopplas in, det märkliga är att hon har en till patient från samma by, en ung kvinna vars barn dog i en eldsvåda och som nu tror sig höra hennes röst på heden utanför byn. Samtidigt är det dessutom någon som spökar i kyrkan, men den nye kyrkoherden Harry vill inte låta sig skrämmas. Tills någon lurar upp Toms lillasyster på läktaren i stenkyrkan så att hon med en hårsmån undgår att störta mot en säker död. Dessutom tror sig Tom nu ha sett att den mystiska flickan är vanskapt. Ingen tror honom, och oron för hans psykiska hälsa ökar. Så spolar ett skyfall fram flera barnlik ur jordvallen mellan kyrkogården och familjens tomt…

S J Bolton bygger på ett skicklig sätt upp spänningen. Hon skapar obehagliga scener där små barn är inblandade och man får även en känsla av att övernaturliga ting hemsöker byn. Allt får naturligtvis sin förklaring, men hon skapar en olustig atmosfär som ger rysningar. Kanske att själva de mördade kropparna dröjer lite länge med att göra entre, om man inte visste att man läste en deckare skulle man kanske känna sig lite osäker fram till dess. Men ju längre man läser, desto mer förvandlas boken till en bladvändare. Författaren blandar ingredienser vi förvisso känner till, men lyckas med smakkombinationen så till vida att man får känslan att inte ha läst det massor av gånger förut. Stundtals kanske lite för bra för att vara sant, men man rycks med och vill tro på det hon skriver, och det är det allra viktigaste tycker jag.

Betyg 5 av 5

 

6 reaktioner till “Ond skörd av S J Bolton

  1. Hm, en författare jag inte bekantat mig med ännu!
    SV: Jo, absolut. Vi är många bloggare och det blir både tidskrävande och dyrt men jag tycker som sagt att själva boken är lönen vi får för all reklam vi gör. Men alla tycker vi olika och det är tur det 🙂

  2. Gillar serien om Lacey Flint jättemycket och den här vill jag också läsa. Lustigt nog höll jag i den på jobbet igår men jag lånade inte hem den….;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.