Bild

Svarthuset är Peter Mays deckardebut. Den skrevs ursprungligen på franska, men det lär ska ha varit den engelska översättningen som slog igenom stort. Vi får följa med till Yttre Hebriderna, en ögrupp norr om Skottland med ett hårt klimat mitt ute i havet. Där hittas en man mördad.

Fin Macleod skickas dit från Edinburgh eftersom man tycker sig se liknande inslag i mordets tillvägagångsätt som med ett som inträffat i Edinburgh. Men inte bara därför, Fin Macleod är nämligen född och uppvuxen på ön Isle of Lewis där mordet begåtts. Vi får följa hans tankar då han kommer tillbaka till sin hemby efter nästan tjugo år. Alla minnen som kommer över honom, alla gamla barndomsvänner som han känner igen, men som ändå inte är sig lika. Och så hans ungdoms kärlek förstås, som är gift med hans bästa vän och har en son uppkallad efter honom själv. Men även mörka minnen stiger till ytan. Hur hans föräldrar dog när han var liten, och vad hände egentligen då männen i byn på sedvanligt vis åkte ut till det kala skäret för att jaga årets guga, Havssulans ungar, året innan Fin lämnade ön.

Mycket över Peter Mays deckare är allt annat än det gamla vanliga ”polishustjatet”. Visst finns ångesten och svärtan i bakgrunden, men på ett helt annat sätt. Och trots att boken mer bygger på berättelsen om Fin Macleod’s liv än utredningsarbete blir det väldigt lyckat. Han skildrar pojken och den unge mannens alla tankar och upptåg, och hur han känner att han måste komma bort från öns instängda atmosfär. Som vuxen innebär det naturligtvis en hel del kluvna känslor att komma tillbaka och se hur allt blivit. Det är en genomtänkt och på alla sätt mycket skickligt uppbyggd historia. Dessutom har han en fantastisk förmåga att fånga känslan och miljöerna blir så äkta att man tror sig ha varit där. Och vilket språk sedan, det är nog många andra deckarförfattare som har anledning att snegla avundsjukt på.

Kort sagt, en mycket bra bok, och eftersom ”polishistorien” inte är vad deckare brukar innehålla, tror jag att även de som kanske är mer förtjusta i romaner kan ha behållning av boken. En uppföljare finns på engelska, nu är det bara att hoppas att Modernista snor sig på med att översätta den.

Boken finns att köpa hos bland annat Bokus och Adlibris.

Betyg 5 av 5

 

8 reaktioner till “Svarthuset av Peter May

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.