Bild

Av Katarina Wennstam har jag tidigare läst Dödergök, Alfahannen och Svikaren. Nu var det dags för Stenhjärtat.

Wennstam skriver alltid med glöd och ett stort samhällsengagemang, och det har blivit lite av hennes speciella signum för att sticka ut i deckardjungeln. Hon avskyr orättvisor, diskriminering och kvinnoförakt, och av det gör hon spännande böcker. Ytterligare ett exempel på att man gör deckare av det för att få fram sin historia som jag nämnt i tidigare inlägg. Men å andra sidan är det nog i den genren de måste hamna oavsett om det är ett medvetet val eller ej, för det är ju på blod, våld och ond bråd död deckarna bygger. Liksom de samhällsfrågor hon väljer att skildra. Det är bara det att i Wennstams böcker blir det så ytterst realistiskt och kommer så nära att det känns som det kunde varit din granne eller släkting det gällde. Brotten begås dock inte av psykopater utan till synes vanliga människor med komplex, fel, brister och ibland avvikande moralisk inställning.

I Stenhjärtat är det ett försvarslöst spädbarn som råkar illa ut. Hon kommer till akuten med vad som visar sig vara en massiv hjärnblödning. Och då kommer naturligtvis frågorna. Vad har hänt? Har hon ramlat från ett bord eller en säng? Har någon tappat henne av misstag? Eller har någon gjort henne detta avsiktligt?

Det visar sig att experterna är helt överens om att någon har skakat henne kraftigt, Shaken Baby Syndrome. Nu ligger hon där med massiva hjärnskador, irreparabla, och polisens uppgift blir att ta reda på vem som gjort detta. Att föräldrarna blir huvudmisstänkta är ganska självklart.

Man ryser och mår illa och känner svedan bakom ögonlocken. Samtidigt är inte det här bara fiktion. Det händer. Titt som tätt. Människor får inte sova och barnen blir en prövning. Vissa tappar kontrollen. Inte försvarbart, kanske någonstans djupt inne ett litet uns förståeligt, men samtidigt hårresande. I detalj beskriver Wennstam vad som händer med barnet och hennes hjärna utav denna behandling. Och hur ett sex månaders spädbarn saknar all chans att värja sig mot dem som borde värna om henne.

Kanske är det en bok som alla borde läsa så de verkligen förstår varför man inte får tappa kontrollen. Varför det inte får hända och hur skört ett litet barn faktiskt är.

Betyg: 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.