Linda O lät veckans bokgeografi gå till Nordirland. Men eftersom jag missade Ryssland häromveckan tar jag den först. Nordirland känns lite knepigt.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Ryssland är ett väldigt fascinerande land med en blodig och händelserik historia. Just nu läser jag Kathryn Harrisons Rasputins dotter, som utkom nu i början av april. Jag har inte kommit så långt, men den verkar väldigt bra. Jag har läst mycket om den tid när den utspelar sig, precis innan revolutionen bröt ut och tsarfamiljen störtades 1917, och jag måste säga att Kathryn Harrison har gjort sin research väl för detaljerna stämmer samtidigt som hon lyckats ge liv åt personerna som levde då som romanfigurer. Läs den och lär lite mer om det gamla Ryssland!

En annan historisk roman som utspelar sig i Sovjetunionen är Sasjenka av Simon Sebag Montefiore. Han har tidigare skrivit några fackböcker om bland annat Potemkin och Katarina den stora och om Stalin, båda läsvärda men tjocka. Sasjenka är dock en roman, och den börjar under tidigt nittonhundratal och så får vi följa Sasjenkas liv under revolutionen och Stalintiden. Mycket intressant och lärorik om denna tid, även om personerna är uppdiktade så stämmer säkert mycket av det historiska.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Ryssland har så många klassiker. Fjodor Dostojevskij är kanske den allra störste, jag har läst Brott och straff och halva Bröderna Karamazov, men den sistnämnda rodde jag inte i land. Jag har Anna Karenina av Lev Tolstoj står i hyllan, och Krig och Fred på engelska ligger som e-bok. Jag vill läsa dem bägge men de är hemskt tegelstenslika.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Ryssar är såna som gillar björkar av Olga Grjasnowa är en bok som lockar bland den moderna litteraturen. Även Novellix senaste klassikerserie med bland annat Tjechov och Gogol känns lockande.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Ryssland.

Oj. Det är mycket inom den ryska kulturen som är intressant. Snart är det påsk, och om jag har förstått det hela rätt så firas påsken mer än julen inom den ortodoxa kyrkan. Tänk bara på de världsberömda Fabergéäggen som tsaren gav till sina nära och kära varje år. Jag har spanat på en ny deckare av Claes Ericson som heter just Det 19:e Fabergéägget. Kanske vore något till mitt påskägg.

Jag tänker annars mycket på balett när jag tänker på Ryssland. Och klassisk musik som Svansjön och Nötknäpparen.

2 reaktioner till “Bokgeografi Ryssland

  1. Även jag har kört en retro bokgeografii… kanske blir det fler retro av dem jag missat…
    Rasputins dotter verkar verkligen intressant. Roman eller fack eller kombi??
    Även Sjasenka verkar intressant.

    1. Rasputins dotter är en roman. Det är verkligen en spännande tid att läsa om! Måste vara tacksamt att vara författare när verklighetens personer var nästan ”bättre” än om de vore fiktiva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.